Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil met gasbedrijven bekijken hoe Noordzeegas het best kan worden benut.

In een interview met het AD wijst hij op het belang van fossiele brandstoffen. “Het nog winbare Noordzeegas kan helpen de afhankelijkheid van import te beperken”, aldus Kamp woensdag in de krant.

Kamp stelt dat het gas nog kan worden benut “in de overgang naar een duurzame energievoorziening”. Over 8 jaar moeten windmolenparken op de Noordzee energie kunnen leveren aan ruim 5 miljoen huishoudens, maar tot die tijd blijft het belangrijk om gas te winnen, aldus Kamp. Het wordt lastiger om dat te doen, omdat de bestaande infrastructuur op zee dreigt te verdwijnen, omdat gasvelden raken uitgeput.

Gas Groningen

In juni nam Kamp nog het besluit om de gaskraan in Groningen fors dicht te draaien. In plaats van de oorspronkelijk geplande 39,4 miljard kubieke meter, wordt er dit jaar slechts 30 kuub opgepompt. Dat betekent een tegenvaller van 1,2 miljard euro op de lopende begroting van 2015.

Voor 2016 gaat de minister ervan uit dat de winning uit het Groningveld opnieuw beperkt wordt tot het niveau dat noodzakelijk is om de leveringszekerheid van afnemers te garanderen. Vooralsnog lijkt dat op zo’n 33 miljard kuub te liggen. Dat zou betekenen dat de binnenlandse gaswinning ook volgend jaar duidelijk lager ligt, met navenante consequenties voor de gasopbrengsten.

Mogelijk kijkt Kamp daarom naar gaswinning in de Noordzee als alternatief voor Groningen, dat geplaagd wordt door aardbevingen vanwege het oppompen van gas uit de bodem.

Kosten gaswinning

Volgens TNO en het ministerie van Economische Zaken zit er mogelijk 165 miljard kuub winbaar gas in onontdekte velden in de Noordzee. In bekende velden zit mogelijk nog 118 miljard. Nederland verbruikte vorig jaar 38 miljard kuub gas. Kamp wil de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), Total en andere oliebedrijven zover krijgen dat zij aardgas uit de bodem van de Noordzee winnen.

Maarten van IJcken van de NAM zegt in de krant dat het een stuk duurder is het gas in de Noordzee te winnen dan op land. Voor elk gasveld moet een booreiland worden ingezet, die met leidingen het gas naar de wal brengen. "Die kosten maak je bij een groot en een klein veld'', aldus Van IJcken.

Volgens berekeningen is Nederland nog tot 2050 afhankelijk van fossiele brandstoffen. Eind 2010 heeft de regering al maatregelen genomen om gaswinning op de Noordzee te bevorderen. Bedrijven kunnen in aanmerking komen voor een investeringsaftrek van 25 procent. Als een bedrijf met vergunning binnen twee jaar niet begint met winning, kunnen andere partijen aanspraak maken op de vergunning.

'Gasvisie achterhaald'

Volgens Greenpeace voert Kamp een achterhoedegevecht met zijn visie op de winning van meer aardgas uit velden op de Noordzee. De milieuorganisatie zegt verbaasd te zijn dat het eerste wat er na het reces van de bewindsman te horen is een toekomstvisie is op het gebruik van fossiele brandstoffen. "We wachten met smart op een visie op duurzame energie'', aldus een woordvoerder.

Greenpeace is uitermate teleurgesteld dat Kamp vasthoudt aan gas ondanks de rechterlijke uitspraak van juni dat de Staat de uitstoot van broeikasgassen moet terugdringen. "De uitspraak van de rechter zegt genoeg", er moet haast worden gemaakt en de uitbouw van duurzame energie moet worden versneld. "Ga dan niet wachten."

Het argument dat Nederland met gaswinning minder afhankelijk wordt van Rusland noemt Greenpeace te positief. De milieubeweging zegt te begrijpen dat gas nog nodig is maar pleit ervoor het gebruik ervan zo snel mogelijk terug te dringen. Daarvoor zouden aardgasopbrengsten ook goed ingezet kunnen worden zodat we niet hoeven te wachten tot 2050, beaamt de woordvoerder.

Ook Milieudefensie beticht Kamp ervan aan tunnelvisie te leiden. "Hij zoekt alleen naar mogelijkheden om Gronings gas door andere fossiele brandstoffen te vervangen. En dat terwijl Nederland er nu zelfs door de rechter toe gedwongen wordt om veel meer te doen tegen klimaatverandering. De duurzame alternatieven liggen voor het oprapen: gebouwen beter isoleren, fikse energiebesparing in de industrie, verwarmen en koken op elektriciteit opgewekt met zonnepanelen en windmolens. Laat Kamp dat subsidiëren in plaats van gaswinning op de Noordzee!"

Meer gas uit Noordzee 'goed nieuws'

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het "goed nieuws'' dat Kamp meer gas uit de de Noordzee wil gaan halen. Extra gaswinning op zee levert volgens de ondernemers niet alleen meer werk op in de gassector, het is ook een stimulans voor de Nederlandse economie als geheel.

VNO-NCW is blij dat de bewindsman extra gaswinning wil stimuleren. Een woordvoerder van de organisatie merkte daarbij op dat het bericht ook betekent dat Nederland meer gas onder de Noordzee beschikbaar heeft dan eerder werd aangenomen.

Het zelf winnen van aardgas is volgens VNO-NCW belangrijk om voor de eigen gasvoorziening minder afhankelijk te zijn van import uit landen als Rusland. Of de economische gevolgen van het terugschroeven van de gaswinning in Groningen met de activiteiten op de Noordzee volledig gecompenseerd kunnen worden, valt wel te betwijfelen. "Maar alles is beter dan niets'', aldus de zegsman.

Bezwaren van milieuorganisaties tegen het aanboren van nog meer fossiele brandstoffen, vinden de ondernemers niet terecht. Tot echte alternatieven in voldoende mate voor handen zijn, is gas volgens hen de beste energiebron voor verwarming. Er komen inmiddels wel initiatieven van de grond op het gebied van aardwarmte, maar het gebruik is vooralsnog beperkt. Daarnaast zijn elektrische verwarmingen over het algemeen nog erg inefficiënt, aldus VNO-NCW.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl